Dieta piłkarza
Piłka nożna, podobnie jak każdy inny wyczynowy sport poza odpowiednim treningiem wymaga również właściwej diety. Chcąc osiągać coraz to lepsze rezultaty musimy prawidłowo przygotować nasz organizm, co możliwe jest tylko poprzez dostarczenie wystarczającej ilości składników odżywczych. Piłkarz, który nie spożywa wystarczająco dużo substancji energetycznych oraz nie dba o swoje prawidłowe nawodnienie z pewnością odczuwać będzie spadek siły oraz wytrzymałości. Negatywnie wpłynie to również na jego koncentrację oraz szybkość regeneracji. W najgorszym wypadku dość może także przemęczenia, urazu bądź kontuzji. Dodatkowo sportowcy poza tym co jeść i pić powinni również wiedzieć kiedy należy spożywać posiłki oraz jaka powinna być ich objętość.
Dieta piłkarza składać powinna się z około 4 – 5 posiłków w trakcie dnia. Posiłki nie powinny być przesadnie obfite, jednak urozmaicone i o wysokich wartościach odżywczych. Ważna jest także obecność warzyw i owoców. Każdy zawodnik powinien wiedzieć jakie jest jego zapotrzebowanie energetyczne i na podstawie tych danych łatwiej będzie opracować właściwe zasady odżywiania. Posiłki powinny bowiem dostarczać wszystkich składników pokarmowych w tym pełnowartościowe białko, węglowodany oraz tłuszcze.
Dieta sportowca powinna być również lekkostrawna, dlatego ograniczyć należy dania smażone i pieczone. Dobrym rozwiązaniem może okazać się gotowanie na parze lub pieczenie w specjalnej folii. Konieczne jest także ograniczenie zbędnych kalorii dlatego obecność słodyczy oraz fast foodów w diecie powinna zostać całkowicie zminimalizowana.
Więcej na temat diety ketogenicznej na altruismonline.com